Τραχανάς ξινός


Ο τραχανάς παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής  που εκτρέφουμε σε κτήματα με πλούσια άγρια χλωρίδα. Με τον παραδοσιακό τρόπο   συλλέγουμε το γάλα τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου για 4 ημέρες  που ο καιρός είναι ζεστός για να γίνει ή σωστή ζύμωση και να μας δόση την υπέροχη γεύση. Μετά από την ζύμωση  βράζουμε το γάλα ώστε να φύγουν τα υγρά , προσθέτουμε καθώς τον ανακατεύουμε με παραδοσιακό τρόπο (τρακουτή)¹ μικρή ποσότητα  κουρκούτι λίγο περισσότερο σιμιγδάλι και πολλή σταράλευρο*, την επόμενη ημέρα τον τρίβουμε με τρίφτη και τον απλώνουμε στον ήλιο, όταν έχει την κατάλληλη σκληρότητα τον τρίβουμε με κόσκινο (σταρκό)² τον απλώνουμε ξανά στον ήλιο μέχρι να ξεραθεί καλά.

  • Το πολλή σταράλευρο κάνη την σούπα να χυλώσει.

¹ Ξύλο από πρίνο σε σχήμα ανάποδο ταφ

² Κόσκινο με άνοιγμα τρύπας περίπου 3 mm

ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

Με δύο έως τρεις κουταλιές σούπας τραχανά και 500 gr νερό φτιάχνεται μια μερίδα, μπορείτε να προσθέσετε και μια κοτόσουπα, ή να φτιάξετε υπέροχη ψαρόσουπα.

Μια θρεπτική τροφή, και ένα δυνατό πρωϊνό.

Δείτε το προϊόν

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *