Ο τραχανάς παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής που εκτρέφουμε σε κτήματα με πλούσια άγρια χλωρίδα. Με τον παραδοσιακό τρόπο συλλέγουμε το γάλα τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου για 4 ημέρες που ο καιρός είναι ζεστός για να γίνει ή σωστή ζύμωση και να μας δόση την υπέροχη γεύση. Μετά από την ζύμωση βράζουμε το γάλα ώστε να φύγουν τα υγρά , προσθέτουμε καθώς τον ανακατεύουμε με παραδοσιακό τρόπο (τρακουτή)¹ μικρή ποσότητα κουρκούτι λίγο περισσότερο σιμιγδάλι και πολλή σταράλευρο*, την επόμενη ημέρα τον τρίβουμε με τρίφτη και τον απλώνουμε στον ήλιο, όταν έχει την κατάλληλη σκληρότητα τον τρίβουμε με κόσκινο (σταρκό)² τον απλώνουμε ξανά στον ήλιο μέχρι να ξεραθεί καλά.
- Το πολλή σταράλευρο κάνη την σούπα να χυλώσει.
¹ Ξύλο από πρίνο σε σχήμα ανάποδο ταφ
² Κόσκινο με άνοιγμα τρύπας περίπου 3 mm
ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
Με δύο έως τρεις κουταλιές σούπας τραχανά και 500 gr νερό φτιάχνεται μια μερίδα, μπορείτε να προσθέσετε και μια κοτόσουπα, ή να φτιάξετε υπέροχη ψαρόσουπα.
Μια θρεπτική τροφή, και ένα δυνατό πρωϊνό.